El Joc de la Pilota a Catalunya. Un poble que jugava.

//El Joc de la Pilota a Catalunya. Un poble que jugava.

El Joc de la Pilota a Catalunya. Un poble que jugava.

              

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE:

LA PILOTA A CATALUNYA

Un poble que jugava

 

Ens complau poder compartir la tasca de dos anys de treball de recerca i investigació per un territori on a hores d’ara semblava que no hi quedaven molts vestigis ni referències d’una pràctica, d’un joc, En aquest projecte del joc de la pilota, ens interessa el joc, les xarxes socials i afectives i l’espai on aquestes pràctiques es desenvolupen.

 

I tot això a través de la investigació i la mostra dels seus resultats en un relat visual, literari i expositiu que done compte del joc de la pilota a Catalunya. Un poble que jugava.Ens hem plantejat aquest projecte com un repte i una urgència per no deixar perdre aquella memòria viva que encara sosté el record de la pilota al territori català.

 

Volem testimoniar com el joc de pilota es va convertir, també a Catalunya, en tot un exemple de convivència en un espai compartit constituït per una col·lectivitat. Joc, per tant, possibilitador d’unes pràctiques comunes la interrupció de les quals es fa necessari pensar. Un poble que jugava és una primera indagació sobre una de les pràctiques lúdiques més antigues que trobem arreu del món. I, malgrat ser una pràctica oblidada i menyspreada pel poder durant segles, la pilota ha aconseguit deixar empremta per tot el territori català. La trobem en els noms dels carrers, en antics murs i porxades dels pobles, en multitud de trinquets i frontons, en la memòria oral d’aquells que encara van sentir el bot de la pilota.

 

En aquest volum, ens preguntem quin era aquell poble, hui desconegut per als seus descendents, que ocupava els carrers per jugar a llargues, que aprofitava qualsevol racó que ho permetera per jugar a pilota, que afectava i es deixava afectar pels altres. Ens preguntem allò que en aquest viatge cap al present s’ha perdut, i què del que s’ha perdut ha deixat un buit. En el transcurs de la investigació, les evidències de la pràctica del joc de pilota a Catalunya fins fa poques dècades han proliferat, inesgotables. Aquest volum vol ser, també, una invitació a continuar aquesta tasca.

 

No ha sigut una tasca fàcil, però posar en comú alguns objectius a facilitat per sobre altres consideracions, arribar ací. Ara i és per això que volem assenyalar a tots aquells que han fet possible aquest projecte: Direcció General d’Esports de la Generalitat Valenciana, la Càtedra de Pilota de la Universitat de València, la Conselleria de Cultura de Catalunya i la Companyia de Jocs l’Anònima (associació cultural) i a l’Editorial Això és com tot: Rafael Tormo Cuenca; Aina Vidal Pérez, Raimon Ribera i Àngel Velasco.

 

   

 

I com no, als que ens han compartit memoria, documents, reflecxions: Víctor Baroja, Josep M. Congost, Marta Contijoch, Manuel Delgado. També a: Franco Berardi «Bifo», Alberto Soldado, Antonio Ramírez Cárdenas, Biel Pubill Soler, Carles Pedregosa, Cinto Torrent, Josep M. Congost, Olatz González Abrisketa, Josep Daniel Sanjuan, David Sarasol, Eugeni Perea Simon, Albert García Espuche, Joan Molinas, Jordi Garcés, Josep Miquel Moya Torres, Lluís Ramos Santamaria, Ignasi Tur Gaspar, Pere Lavega Burgués, Rubén Arribas Miguel, Sebastià Giner, Víctor Agulló, Víctor Iñúrria i Julià Guillamon.

 

De la mateixa fer valdre a: el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, Museu La Trinxera de Corbera d’Ebre, Museu de la Pilota de Genovés, Casa de los Navarros de Barcelona, Casa València i Espai País Valencià de Barcelona, Club Vasconia de Barcelona i la Federació de Pilota Valenciana.

 

 

A tots ells volem convidar-los a la presentació del dijous 1

By |2021-12-06T14:03:52+00:00desembre 6th, 2021|Sin categoría|0 comentari

About the Author:

Deixa un comentari