Això és com tot participa del Va de Dona

//Això és com tot participa del Va de Dona

Això és com tot participa del Va de Dona

Una de les premisses de què ens agrada partir és que tot joc és una manifestació cultural, un sistema de signes que no només actua com a correlat simbòlic de la societat, sinó també com a element referencial i legitimador d’un tipus concret de socialització. Deia Clifford Geertz a La interpretació de les cultures que manifestacions culturals com el joc, les partides, proporcionen una mena de comentari social al voltant del qual s’organitza la major part de l’existència col·lectiva. La pilota valenciana i tot el que es genera al seu voltant no n’és una excepció, tot esdevenint un fenomen que s’extrapola a la mateixa realitat social dels individus. La pilota, per tant, representa l’ordenament social simbòlicament manifestat a través del joc.

Si l’experiència d’una partida de pilota, de la seua vida present i passada, té una funció representativa, el paper de la dona en aquest entramat simbòlic no hauria de quedar fora. I la visibilitat de la dona en aquest àmbit, com en tants d’altres, ha estat amagada i, el seu paper, estereotipat i passivitzat. En Això és com tot hem conegut aficionades, professionals, trinqueteres, mestres, espectadores, periodistes, alcaldesses, investigadores, sòcies de clubs de pilota i tants altres rols femenins que han visibilitzat el seu paper en l’engranatge cultural del joc de pilota. El rol de la dona en la societat ha canviat, i les dones s’han anat incorporant al món de la pilota, al professional i, no ho oblidem, a l’aficionat.

El plantejament del paper de la dona en el panorama pilotari actual és una bona ocasió per tornar a pensar la pilota des d’una perspectiva social i cultural que no només contemple allò divers, sinó que integre un més enllà en les formes de fer joc. I, tot plegat, ens planteja moltes qüestions: per què hi ha tantes diferències en la participació de la dona en distintes disciplines esportives? Estem plantejant-nos la implicació de la dona en termes exclusius de professionalització? Ens estem conformant amb la presència de dones en el seu rol de jugadores? Qui fa, qui legitima el discurs sobre la dona jugadora en l’actualitat i a quines lògiques respon?

El proper divendres dia 9 de març participarem en el Va de dona, esdeveniment anual que té per objectiu visibilitzar “l’esport femení valencià per antonomàsia”. Hi serem a la fira prèvia (17h) a l’acte del trinquet (19h). Us deixem amb el programa i esperem trobar-vos.

By |2018-03-07T16:53:06+00:00març 7th, 2018|Sin categoría|0 comentari

About the Author:

Deixa un comentari