JOC, ESPAI I XARXA. FAMÍLIA D’AFECTES

//JOC, ESPAI I XARXA. FAMÍLIA D’AFECTES

JOC, ESPAI I XARXA. FAMÍLIA D’AFECTES

A Carlet, el dia 3 d’octubre, a la Casa de Cultura, en el context de la inauguració de l’exposició: La família de la pilota. Més enllà de l’hegemonia dels costums, presentàrem també la carpeta-llibre: Joc, espai i xarxa. Família d’afectes, la segona publicació d’ “Això és com tot”. En aquesta ocasió, allò que hem volgut prioritzar és el paper de les xarxes afectives, i més en concret, les “comunitats d’afectes”, aquelles que posibiliten la socialització i el compartir coneixement entre uns i altres, i que encara poden qüestionar l’autoritat dels experts, de crear noves i imprevisibles aliances i així traçar noves fugues del coneixement que estiguen allunyades dels convencionalismes actuals.  

image 5
image (6)
image (7)

Tot i això, el llibre, a partir de les experiències dels protagonistes, o algunes persones entrevistades, jugadors/es i no jugadors/es, és un nou punt de partida per a fer una proposta que analitza i valora el joc de la pilota com una experiència estètica de repercussions socials, culturals i polítiques, profundament lligades, i que ens ha dut, i possiblement ens puga seguir portant, a canvis de percepció de sentiment i de consciència en la nostra realitat o moment històric que vivim. Quan parlem de pilota a nivell social, efectivament, ens referim a com articular respostes, al fet d’estar o pensar-se junts, per mig d’associacions, federacions, i d’actituds comuns front al joc. I entenem el joc més enllà d’un ordre establert, donat, i presabut, i que ha permès, en moments complicats, pel seu caràcter popular, assumir la possibilitat de canvi…

Nosaltres l’anomenem també joc profund, i l’apliquem també, per exemple, dins el món de les travesses. Per això hem mirar, fins i tot, de relatar-ho, narrar-ho. Pensem que certs interessos de “l’ordre” han anat desacreditant el joc de la pilota per entendre sols que allí es jugaven els diners malament; i no parant-se a pensar que el que allí esdevenia era, inevitablement, un “joc profund”, on la gent es pensava i experimentava els “desordres” i que els mantenia junts. En definitiva, social o sociològicament, podem extreure i identificar aquesta situació amb conceptes o realitats com els de jerarquies, estatus, moments de rebel·lia, etc. I, potser també, aquest “joc profund”, com que no es podia controlar (pel que té de difícil d’estudiar i objectivitzar) va acabar sent endimoniat i descrit com a part “negra”, o “golfa”, de la pilota, sense altres connotacions que no foren les més negatives. En definitiva, aquesta activitat o aspecte que podríem descriure com a “irracional” augmenta quan hi ha travesses. I aquest excés especulatiu, nosaltres ho veiem també així en la pilota: no sols es pot resoldre per un càlcul del plaer individual de la travessa.

unnamed
image (4)

Finalment, a partir de l’experiència de la pilota a Carlet —abans de fer-se el trinquet, profundament lligada al joc en el carrer—, ens introduïm en el concepte de l’ “espai”, entenent-lo com factor clau de socialització, de debat entre espai públic o component comú i privat, de convivència o conflicte: escoles, carrer, trinquet, clubs, etc. De manera que estudiem i diferenciem entre un espai, més propi del “joc”, que podríem definir com a “popular”: obert, incontrolat, o descontrolat, irracional o instintiu; i un altre, més propi de l’ “esport”: “institucionalitzat”: raonat, disciplinat o programat, i gestionat, també pel que fa a l’espai: més limitat. 

image 1
image 2
image (3)
By |2016-01-12T11:54:49+00:00octubre 7th, 2014|Sin categoría|0 comentari

About the Author:

Deixa un comentari