De roders, maletes i pilota de carrer. Rafelguaraf, 14 d’abril a les 19h.

//De roders, maletes i pilota de carrer. Rafelguaraf, 14 d’abril a les 19h.

De roders, maletes i pilota de carrer. Rafelguaraf, 14 d’abril a les 19h.

El proper dissabte 14 d’abril a les 19.00 tindrà lloc, en col·laboració amb l’Ajuntament i el Club de Pilota de Rafelguaraf, la inauguració de l’exposició i la presentació del nou llibre de pilota valenciana Joc, espai i xarxa: Rafelguaraf. De roders, maletes i pilota de carrer, de l’editorial això és com tot, i ho farà en un espai tan emblemàtic com el Saló Venècia. Inscrits en la conjuntura comarcal que propicia la Trobada d’Escoles en Valencià de la Ribera, que aquest any se celebrarà al municipi de Rafelguaraf, també ens hi podreu trobar el diumenge 15 d’abril.

Quan arribàrem a Rafelguaraf, des d’Això és com tot sabíem que la nostra tasca tenia possibilitats de prendre la forma d’una gran troballa. La raó és que partíem de tres elements de gran potència: una maleta de jugador dels anys cinquanta, un carrer de la Pilota amb nom propi i una gran paella d’estiu. Però, a mesura que vam anar avançant i teixint el relat de la nostra investigació, com en realitat sempre ens ocorre, Rafelguaraf ens ha esclatat a les mans. I han brollat històries, personatges i confluències que han anat configurant aquest poble com un espai apropiat per a pensar sobre joc i pràctiques populars, sobre pilota i dinàmiques vitals alternatives. Així és com hem conegut una vida de pilota clandestina a través de Pepe Plorón i la seua amistat amb el maqui i roder Pepe Carinyo, de Rafelcofer; o una altra amistat memorable entre Pepe Norata i Cristóbal de Sellent, a qui vam aconseguir reunir després de molts anys en un esmorzar històric a la plaça del poble; o l’obstinació de Pepe Palmereta per mantindre viu un Club de Pilota que va ser dels primers, de raspall i carrer, a formar part de la Federació; o com els germans Eva i Víctor van conèixer i desenvolupar un afecte especial per la pilota al seu poble.

De nou, la nostra investigació es mostra en un relat visual, expositiu i literari, que dóna compte de com el joc de pilota es converteix en tot un possibilitador de pràctiques comunes la continuïtat del qual convé repensar. A Rafelguaraf, a més, hem tingut l’oportunitat de participar en el gran esdeveniment que ajunta any rere any els socis del club i aficionats en general de diverses generacions: la gran paella estiuenca a la cotxera de Pepe Palmera. Això ens ha permés la introducció d’una novetat: la realització d’un programa-documental, que serà projectat també a l’exposició. Pel que fa al llibre, a més de compartir publicació amb la localitat veïna de Manuel, compta amb una entrevista amb l’escriptor i guanyador del Premi Enric Valor de Novel·la, Víctor Labrado, autor de No mataràs, que relata l’esdevenir de l’últim roder del País Valencià, Pepe Carinyo, a qui la seua amistat amb Pepe Plorón va lligar íntimament al poble de Rafelguaraf.

Esperem, doncs, veure-us el proper dissabte 14 d’abril al Saló Venècia de Rafelguaraf. O el dia següent, diumenge 15, a la Trobada d’Escoles en Valencià. L’exposició romandrà oberta fins el 5 de maig. Esteu convidades.

By |2018-04-12T04:47:57+00:00abril 10th, 2018|Sin categoría|0 comentari

About the Author:

Deixa un comentari